Hamilelik Süreci

Çoğul Gebelik Nedir, Riskleri Neler?

Genetik, tüp bebek gibi durumlardan kaynaklı bazı kadınların çoğul gebeliklerle karşılaşma ihtimali söz konusu. İkiz gebelikler bunlar aralarında en sık görülenleri ancak daha nadir olarak üçüz, dördüz ve daha fazla sayıda bebeklere hamile kalan kadınlar da var.

Ancak tabii ki çoğul gebelikler diğerlerine göre biraz daha fazla risk taşıyor. Bakalım çoğul gebelik riskleri neler, nasıl gerçekleşiyor ve nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Anlattık!

Çoğul gebelik nedir?

Birden fazla sayıda yumurtanın aynı anda döllendiği ya da döllenen tek bir yumurtanın birkaç hücreye bölünerek ayrı ayrı embriyolar şeklinde ilerlediği ve hamile kalınan bebek sayısı 1’den fazla olduğu durumlara çoğul gebelik ismi veriliyor. Bunlar arasından en çok ikiz gebelik görülüyor. İkiz gebeliklerde çift yumurta ve tek yumurta ikizleri söz konusu olabiliyor. Bu tarz gebelikler diğer gebeliklere göre biraz daha zor geçebiliyor. Aşağıda ayrıntılarından bahsedeceğiz.

İkiz Gebelik Belirtileri ve İkiz Bebek Hamileliği

Çoğul gebelik kimlerde görülür?

Çoğul gebelik belirtileri neler?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Hamilelikte Düşük Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Çoğul gebelik kaçıncı haftada belli olur?

Tabii çoğul gebeliğin varlığını tespit etmenin en güvenilir yolu ultrasondur. Gebeliğin ortalama 6. haftasında ultrasonda incelenebilir.

Çoğul gebelik riskleri neler?

Çoğul gebelikler diğer gebeliklere göre biraz daha risk taşırlar. Bu riskler arasında;

Çoğul gebeliklerde dikkat edilmesi gerekenler neler?

Düzenli doktor kontrolü çoğul gebeliklerin sağlıklı ilerlemesi açısından çok önemli. Doktorun bu süreleri sana açıkça belirtecektir. Doktor ilaç ya da başka takviyeler önerdiyse mutlaka aksatmadan kullanmalısın.

Erken doğum riski oluştuysa ve çalışıyorsan biraz daha erken izine ayrılabilirsin. Doğumdan önce dinlenmiş olman önemli.

Bebekler büyüdükçe suya daha çok ihtiyaçları olacak. Bu yüzden bol bol su tüketmen önemli. Bu ayrıca böbreklerinin çalışmasını da sağlar ve ödem gibi sorunları aza indirmene yardımcı olabilir.

Normal bir gebelikten daha fazla besin maddesine ihtiyacın olacağı için beslenmene ekstra dikkat etmen lazım.

Eğer çoğul gebeliğe bağlı risklerle karşı karşıya kaldıysan bir perinatoloji uzmanına görünebilirsin.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu