Bebek ve Çocuk

Düşük Kanaması Nasıl Olur? Düşükte Kanama Rengi ve Miktarı

Düşük Kanaması Nasıl Olur? Düşükte Kanama Rengi ve Miktarı

Sizler için hazırladığımız bu yazıda düşük kanaması ile ilgili merak edilenleri derledik.

Vajinal kanama, gebeliğin ilk 20 haftasında gerçekleşen düşüklerin en yaygın semptomudur. Ancak her kanama düşük yapıldığının kesin bir işareti değildir. Zira bebeğin rahme tutunması veya servikal tahrişler de gebelikte kanamalara veya lekelenmelere yol açabiliyor. Peki, düşük kanaması nasıl olur? Düşükte kanama rengi ve miktarı nasıldır? Düşük kanaması nasıl ayırt edilir? Sizler için hazırladığımız bu yazımızda, düşük kanaması ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Düşük Kanaması Nasıl Olur?

Hamilelik kaybı herkeste farklı semptomlara yol açabilse de düşük kanaması genellikle aşağıdaki özelliklere sahip olur:

  • Pembe, parlak kırmızı veya kahverengi görünüm
  • Hafif lekelenme, ani ağır kanama veya her ikisinin karışımı
  • Giderek ağırlaşan kanama
  • Adet dönemine göre daha büyük görünen kan pıhtıları, (Bu pıhtılar aynı zamanda fetal doku içerebilir.)

Düşük kanaması hafif lekelenme şeklinde başlayabilir ve rahim boşaldıkça şiddetini artırabilir. Özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşen düşüklerde aniden ve ağır şekilde kanama başlayabilir. Bunun nedeni fetüsün daha büyük olması ve dışarı atılacak dokunun daha fazla olmasıdır. Bununla birlikte çoğul gebeliklerde gerçekleşen kanamalar, tek gebeliklere göre daha fazla kanamaya yol açabilir.

Düşük Kanaması ile Adet Kanaması Nasıl Ayırt Edilir?

Düşük kanaması ile adet kanamasını ayırt etmek zor olabilir. Özellikle kişi hamile olduğunun farkında değilse, düşük kanamasını aylık döngünün bir parçası sanabilir. İşte, düşük kanaması ile adet kanaması arasındaki farklar:

  • Düşük kanaması genellikle daha ağırdır ve adet kanamasından daha uzun sürer
  • Düşük kanaması sırasında büyük pıhtılar ve fetal doku içeren yapılar görülebilir
  • Düşük kanı adet kanına göre daha farklı renkte olabilir; parlak kırmızı, pembe, kahverengi gibi…
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Hamilelikte Karın Ağrısı Neye İşaret Ediyor?

Kanama Dışında Diğer Düşük Belirtileri Nelerdir?

Kanama, düşük yapmanın en sık karşılaşılan belirtisidir. Bununla birlikte düşük sırasında aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilir:

  • Rahim krampları
  • Pelviste veya sırtın alt kısmında ağrı
  • Vajinadan beyaz – pembe sıvı gelmesi
  • Hamilelik belirtilerinin ortadan kalkması

Düşük Kanaması Nasıl Olur? Düşükte Kanama Rengi ve Miktarı

Kanama Her Zaman Düşük Belirtisi midir?

Hamilelik sırasında kanama anne adayları için büyük bir endişe kaynağı olsa da her zaman düşüğe işaret etmez. Gebelikte kanamanın diğer nedenleri arasında servikal tahriş, enfeksiyonlar, implantasyon, subkoryonik kanama veya hormonal değişiklikler de yer almaktadır. Bununla birlikte rahim kasılmaları ve kanamanın en sık görülen düşük belirtileri olduğu unutulmamalıdır. Kasılmalar rahim içeriğini dışarı atmak için gerçekleşirken, kanama fetal doku içerebilmektedir.

Düşükten Sonra Kanama Ne Kadar Sürer?

Düşükten sonra kanama miktarı ve süresi hamileliğe bağlıdır. Genellikle düşük başladıktan sonraki 2 – 3 saat en yoğun kanama yaşanır. Giderek azalan kanama 1 – 2 hafta kadar daha sürebilir.

Kanama Olmadan Düşük Yapılır mı?

Düşük belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve her zaman kanama görülmeyebilir. Bazıları hiçbir düşük semptomu yaşamaz ve buna kaçırılmış düşük adı verilir. Kaçırılmış düşükler genellikle ultrasonla tespit edilir. Ancak düşük yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğunda kanama, kramp, rahim ağrısı, beyaz/pembe mukus, vajinadan pıhtı gelmesi ve hamilelik belirtilerinin ortadan kalkması gibi semptomlar yaşanır.

Düşükten Şüpheleniliyorsa Ne Yapılmalı?

Düşükten şüphelenen kadınlar ilk olarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmalıdır. Doktor anamnez aldıktan sonra çeşitli kan testleri ve ultrason muayenesi yaparak kanamanın nedenini saptayacaktır. Eğer düşük teşhisi koyarsa vücudun kendi kendine dokuyu atmasını beklemeyi önerebilir. Bununla birlikte kasılmayı tetikleyecek çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Nadir durumlarda kısa bir cerrahi müdahale ile rahim içinin boşaltılması gerekebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Hamilelik Planlayanların Tüketmesi Gereken Vitamin ve Mineraller

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Düşük Riskini Azaltmak İçin Alabileceğiniz 9 Önlem

Kaynak: 1

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu