Bebek ve Çocuk

Tüp Bebek Neden Tutmaz? Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur?

Tüp Bebek Neden Tutmaz? Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur?

Tüp bebek tedavisinin başarısını olumsuz etkileyebilecek olası faktörleri sizler için sıraladık.

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftlerin faydalanabileceği yardımcı üreme tedavilerinden biridir. Bu tedavi sırasında sağlıklı yumurta ve sperm laboratuvar ortamında birleştirilir ve elde edilen embriyo anne rahmine transfer edilir. Eğer gebeliğin tutunmasını ve devam etmesini engelleyecek başka bir tıbbi sorun yoksa tüp bebek tedavisinin başarı şansı oldukça yüksektir. Ancak bazı çiftler defalarca tüp bebek tedavisi denemesine rağmen gebelik elde edemeyebiliyor. Peki, tüp bebek neden tutmaz? Tüp bebek tedavisi neden başarısız olur? Tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Örneğin kadının yaşı, yumurtanın kalitesi, yaşam tarzı alışkanlıkları, kromozom anomalileri, implantasyon sorunları ve daha birçok faktör tüp bebeğin tutmaması durumunda etkili olabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, tüp bebek neden tutmaz sorusunun yanıtını derledik. Keyifli okumalar!

Tüp Bebek Neden Tutmaz?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftlerin faydalanabileceği yardımcı üreme tedavilerinden biridir. Bu tedavi sırasında yumurta ve sperm laboratuvar ortamında birleştirilir ve sağlıklı bir embriyo elde edilir. Elde edilen embriyo anne rahmine transfer edilir ve tutunması beklenir. Eğer gebeliğin devamını olumsuz etkileyebilecek enfeksiyon veya rahim anomalisi gibi başka bir tıbbi sorun yoksa tüp bebek tedavisinin başarı şansı oldukça yüksektir. Ancak bazı çiftler defalarca denemesine rağmen tüp bebek tedavisinden olumlu sonuç alamayabiliyor. Peki, tüp bebek neden tutmaz? Tüp bebek tedavisi neden başarısız olur? Gelin şimdi tüp bebek tedavisinin tutmamasının nedenlerini daha detaylı inceleyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

1. Embriyonun Kalitesi

Tüp bebek tedavisinin laboratuvar aşamasında yumurta sperm hücresi tarafından döllenir. Oluşan embriyo laboratuvarda sağlıklı görünebilir ancak rahme transfer edildiğinde görünmez bir kusur nedeniyle implante olmayabilirler.

2. Kadının Yaşı

Kadınlar yaş aldıkça yumurtalarının kalitesi ve miktarı düşer. Bu da tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkileyen önemli bir faktördür.

3. Yumurtalık Tepkisi

Tüp bebek tedavisinin başlangıcında yumurtaların uyarılması amacıyla FSH enjeksiyonu yapılır. Bazı kadınların yumurtalıkları bu ilaca doğru yanıt vermeyebilir ve birden fazla toplanacak yumurta üretemeyebilir. Bu durum özellikle yumurtalık rezervi azalmış, yaşı ilerlemiş kadınlarda görülür. Böylesi bir tablo da tüp bebeğin tutmamasına yol açabilir.

Tüp Bebek Neden Tutmaz? Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur?

4. İmplantasyon Sorunları

İmplantasyon, embriyonun rahme yerleşmesidir. Ancak polipler, rahim içi enfeksiyonlar, progesteron seviyelerinin erken artışı veya endometrial astarın çok ince olması gibi durumlar embriyonun rahme yerleşmesini önleyebilir ve tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanabilir.

5. Kromozom Anormallikleri

Tüp bebek kromozom anormallikleri nedeniyle de tutmayabilir. Bu durum embriyonun eksik, fazla veya düzensiz kromozomal DNA’ya sahip olduğu anlamına gelir. Bu anormallik kalıtsal olabileceği gibi bölünmenin erken aşamalarında da gerçekleşebilir.

6. Yaşam Tarzı Alışkanlıkları

Doğal bir hamilelikte olduğu gibi tüp bebek tedavisinin öncesinde ve sırasında da sağlıklı bir yaşam sürmek, tüp bebek tedavisinin tutmasını kolaylaştıracaktır. Örneğin sigara ve alkolü kesmek, egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve ideal kiloda olmak, gebeliği kolaylaştıracak en temel adımlardır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Tüp Bebek Devlet Desteği Şartları 2024

Kaynak: 1

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu